Stress -en trauma counseling

Ervaart u stress klachten? Bent u overspannen? Dreigt u in een burn-out te geraken of zit je er al middenin? Dan sta ik tot uw beschikking om u te begeleiden met de verwerking van uw stressklachten. Een stressor kan veroorzaakt worden door privé of werk gerelateerde problemen, maar ook door trauma's uit het verleden of meer  recentelijke opgedane trauma, bv. door een gebeurtenis als kind, in je jeugd of als volwassenen of bij ontslag, maar ook bv. bij een verkeersongeluk of bij overlijden. Een stressrespons als reactie kan leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Als therapeutisch behandelaar combineer ik vaak stress en/of trauma counseling met therapeutische massage en/of voetreflexologie, maar een persoonlijk gesprek ter voorkoming en/of verwerking van stress en trauma kan ook los geboekt worden. Denk aan op locatie in mijn praktijk, op locatie bij u thuis, telefonisch, middels video-call of tijdens een wandeling. In mijn praktijk combineer ik counseling vaak ook op maat aangepast aan uw klachten, door ook andere therapieën zoals pressotherapie, infraroodtherapie, aromatherapie en soundhealing/klanktherapie in te zetten. Het sympatisch zenuwstelsel zorgt bijna onmiddellijk voor de ‘vecht- of vluchtreactie’, die ons lichaam klaarstoomt voor actie. Je spijsvertering vertraagd en pompt tijdens stress meer bloed naar je spieren die veel energie nodig hebben, waardoor je maagklachten en misselijkheid kan ervaren. De spierspanning verhoogt en ook de bloeddruk en hartslag gaan omhoog, waardoor je je hart voelt bonzen in je borstkas. Het bloed wordt onttrokken aan onze organen en naar de spieren gestuurd. Het lichaam begint te zweten, zodat het lichaam na explosieve actie weer afkoelt. Na enkele minuten treedt een twee systeem in werking. De hypofyse in ons brein geeft onze nieren de opdracht om cortisol te produceren, welke de bloedsuikerspiegel laat stijgen en de stofwisseling een tandje laat bijzetten. Daardoor komt er meer energie vrij om met de stressvolle situatie om te gaan. Dit stelt ons in staat om in nood adequaat te handelen. Worden deze systemen te vaak geactiveerd door chronische stress dan heeft dit nadelige gevolgen voor ons lichaam en ons immuunsysteem. Is het cortisolniveau chronisch verhoogt, dan beknibbelt het lichaam op het onderhoud aan het immuunsysteem, waardoor we op den duur kwetsbaarder zijn voor ziektes. Het beschadigt de hippocampus, een hersengebied dat belangrijk is voor leren, onthouden en navigeren, maar ook functioneert als uitknop voor stress. Acute stress leidt tot een overgevoelige amygdala in de prefrontale cortex, een hersengebied dat continue een oogje in het zeil houdt voor gevaar, waardoor je overal dreiging in ziet. Daarnaast kunnen chronisch verhoogde hartslag en bloeddruk schadelijk zijn voor hart en bloedvaten.

Kortdurende (tijdelijke) stress is niet zo erg dat ervaren we allemaal wel eens, maar langdurige (chronische) stress en trauma wil je voorkomen voor een goede gezondheid. Het effect van stress en trauma op lichaam en brein hangt sterk af van hoe we met stress en trauma omgaan, onze coping strategie. Dus voel je je opgejaagd of heb je last van teveel spanning of klachten die symptomen zijn van te veel stress? Dan kan ik je helpen om er beter mee om te gaan en met jou samen te ontdekken wat je daar tegen kan doen. We gaan samen op zoek naar wat het is dat jou stress bezorgt, wat jou juist energie geeft en wat juist energie kost. We gaan jou leven zo inrichten dat er sprake is van minder stress en ik ga je daarmee ondersteunen. Zorg naast een actieve aanpak in je coping strategie, naar steun bij mij als stresscounselor maar ook bij vrienden, familie of collega’s. Sociale steun leidt zowel tot een lager cortisolniveau als tot minder angst. Dat stress beschermende effect van sociale steun is waarschijnlijk het gevolg van een verhoogde afgifte van het hormoon oxytocine.

Zoals The Beatles al zongen: “I get by with a little help from my friends”  Wees dus vriendelijk voor jezelf en vind meer innerlijke rust. Durf hierbij om hulp te vragen.

 

 

Stresscounseling (praktijk/telefonisch/video-call 60 min € 60,-
Stresscounseling i.c.m. wandelcoaching, 80 min € 90,- Stresscounseling i.c.m. massagetherapie, 80 min € 90,-

U kunt ook kiezen voor een 10 rittenkaart en deze voor stresscounseling behandelingen gebruiken.

 

 

 

 

 

Massage Assendelft, Massage Krommenie, Massage Wormerveer, Massage Zaandam, Massage Zaanstad